Scarface ?
Moment 1415; Faris Petra
Monday, August 14, 2017 | 4:56 AM | 0 love(s)
Assalamualaikum & Selamat sejahtera



I'm going to share my moments in Faris. Sebab apa ? Saja dan sebab post dah banyak delete haha. Hmmmm

ALERT : It's going to be a long post

Masa tu form 4. Rasa nak pindah sekolah tu tinggi yakmat. Saja nak ambik pengalaman dok sekolah lain. Waktu tu lah. And luckily (masa tu rasa lucky), I got an offer to continue my study in SMSTMFP. Faris Petra. Asrama. Then suddenly, my feeling was mixed up. Hahaha jauh tu. Dah la asrama. Dah la jauh. Jauhhhhh. I'm in Kedah. Sekolah kat Kelantan. Nak pi ka dak nak pi ka dak hahah. Teka ? Balik rumah, tanya umi abah. Lepas fikirrr, I had made up my mind to accept the offer. Nak sangat kan dok kat negeri orang. Why not. Lagi satu, abah orang Kelantan. I want to be surrounded by Kelantanese sebab nak tau 'culture' depa macam mana. Belajaq loghat. Nanti balik, boleh kecek dengan abah hahah. So, pi sekolah lama buat surat berhenti. Awal kot hahah malas dah nak pi sekolah waktu tu. Ambik kesempatan sungguh. Buat research apa semua, sekolah tu antara yang terbaik and that moment rasa tak sabarnyaaa nak pi. Masa tu k masa tu.

First day in Kelantan; abah bawak pi ronda sekolah Faris sebab nak kenal environment dia macam mana. Oh ni sebelum masuk sekolah. Pastu keesokannya, I'm readdyyyyy to be one of Faris students. Ready la sangat kan. Hari tu, tiba tiba jadi moody. Takmau cakap langsung apa apa. Rasa nak balik takmau masuk Faris. Because I think after this, my parents gonna left me here aloneee. Kat negeri orang. Sorang sorang. First time sama dok asrama. Dah la first time pastu dok jauh terus. Takdak buat step by step hahaha. Hmmm then I realised and accept the fate that I'm gonna study here for 2 years. Alah 2 years je pun. Sat ja. Punya la nak positive kan minda tu hahah. Ok habis. Orientation went well- and I was placed in 4 Kappa (kelas untuk budak baru)

Friendship; masa dok 4 Kappa tu nasib la ramai yang dari luar jugak and there I met Iqa. Orangnya kecik comey ja. Outstanding. Jenis boleh bawak diri. Selesa la kawan dengan dia. Jenis tak berkira langsung. Dan dan yang paling best sekali, dia pun dari Utaghaaaa. Penang maiii. Hahaha boleh guna aku-hang dengan dia rasa heaven dah. Aku tak sorang dok sini. Ha sampai macamtu lah rasa dia. Pastu ada Qeelah, Alaina, Fariha. Depa ni kira orang yang boleh bawak sembang. Bukak meja bulat- gosip hahahah. Depa punya gila tu ya rabbi hahahah memang kalau boleh kena cucuk bagi depa tenang balik. Qeelah is my dormate & soulmate kesayangan dunia akhirat. Dia la yang buat suasana dalam dorm riang ria. Jenis tak berkira gak. Dia ni semua loghat dia boleh cakap. Hang bagi la, semua dia boleh sapu hahah. Dia orang Selangor. Alaina Pahang. Perangai jenis Qeelah gak. Depa dua memang satu kepala. Antara orang gila-gila, kena la ada orang lemah lembut, sopan santun gak kan, baru la balance. Di situ lah wujudnya Alia eh hahah Farihaaa. Orang ganu ni. Sebab ada depa lah, boleh survive sampai 2 tahun walaupun setiap bulan rasa nak pindah. Bila ada yang pindah, lagi kuat rasa nak pindah hahaha itu lumrah alam tapi we five did it. Hahahah so siapa yang dok sekolah jauh tu, boleh ja nak rasa nak pindah tu, tapi kena try lawan lah. Ingat duit yang parents labur nak hampa masuk sekolah tu. Ingat wawasan 2020 hampa sebelum masuk sekolah tu. Ingat la benda yang boleh naikkan semangat balik. Kalau tak jalan jugak, pi la pindah. Takdak option dah kan. Masa form 5, dapat masuk Alpha. Kelas ramai ore Kelate. Kelas pandai. Rasa diri rendah ja macam tak layak ja. Mula mula masuk memang jadi penyenyap. Dah la diri senyap dah, tambah jadi senyap lagi. One and only reason- nak dengar depa cakap apa, nak interpret bagi faham. Takes times okay hahah. Ingat lagi masa first time masuk group Alphaclan, tak faham kot depa tulis apa. Memang kena baca ulang ulang. Masa form 4 lagi la haha tapi sebab waktu tu dalam kelas ramai orang (girls) luar. 3 orang ja kelantan. Jadi bahasa kelantan tu tak jadi bahasa komunikasi sangat. Yeah people in my circle was so small back then in 2014 because entah takut tak faham hahaha. In 2015, my circle getting bigger by times. And I was grateful for that. Guess what, now I can read their ws conversation in a glance ja tau. Sekali scroll ja terus faham /proud of myself/ I have my Reinassss <3 tu saja nak bagitau. Ha masa f5 ni lah, rapat dengan Ani. Actually, rapat dengan semua. Serious tak tipu. Sebab tu diserap masuk dalam reinas. Kot lah. Tapi yang dok selalu pm sampai la ni, Aniiii. She such a great motivator. Kalau ada masalah apa, memang pi dorm dia share cita hahaha okay habis

Motivation; motivasi nak study tu macam lautan ombak bergelora. Sat tinggi sat rendah. Tapi banyak yang rendah. Sebab ? Jangan tanya. Taktau jawapan. Masa prep banyak main. Banyak dok sembang. Banyak dok tido. Naik f5 tu rasa tinggi sikit sebab f5 kot tu yang rasa tanggungjawab nak belajar tu tinggi sikit. Satgi nak jawab apa waktu spm kalau taktau apa satu. Motivasi nak stay tu pun tinggi rendah, macam kat atas tu lah. Bila teringat parents rasa tinggi. Bila rasa down ka apa, rasa nak pindah la la tu jugak. Masa nak naik f5 tu pun boleh dok rasa nak pindah lagi. Pi tanya abah 'kalau along pindah, along nak masuk sekolah mana ?' Abah kata 'kalau nak pindah, gitau cepat.' Hahaha nampak dak abah pun macam nak suruh pindah. Senang katanya, boleh perhati. Tapi tu lah, sampai habis tahun lah dok Faris. Tak pindah pun.

Faris Petra; overall, environment dia best ja. Facilities kat sana pun boleh kata lengkap lah. Ada dobi tu penting. Takyah basuh tangan hahah. Air panas ada. Bilik gosok ada. Nak tengok tv ? Bilik tv ada. Bilik study pun ada. Kalau setiap hari jumaat, mesti ada jual jual kat luar. Boleh beli pastu picnic rindunyaaaaaa. Kalau bab kawan pulak memang hampa kena kawan ja semua sebab muka tu la hampa nak hadap 24/7. Antara rapat dengan dak ja. Use this moment to create memories with your friends. Masa takleh ulang. Ha kat sini semangat rumah sukan tinggi gila. Berbeza dengan sekolah harian dulu. Dok dalam dorm pun, ikut rumah sukan hmmmm. Nak kata tingginya semangat warga faris. Ok tu ja lah kot. Ni first time blogging balik after a while. Sorry for my campur aduk melayu-english. As long as you can understand it, then it is okay.

Bye assalamualaikum


Older Post

Entries About Links Artwork


The Owner
Meet the boss
Status : Rarely online.



Before anything else, follow these rules, NO copying, spamming and any type of childish acts. You respect me, I'll definitely respect you.



Let's talk
Please be polite
Leave your footprint here, it will be easy to hit you back !




The Stars
Follow me


Thanks
Doodle

Cantik, right ? Thanks to FizGraphic



Big thanks to Miss Al